fbpx

Meditatie

Het van tijd tot tijd verstillen van het denken is – na eten en ademhalen – misschien wel de grootste behoefte van de mens.

“Allerlei activiteiten kunnen als meditatief worden ervaren, van hardlopen in de ochtendschemer tot staren in de vlammen van een knapperend houtvuur”

De term ‘meditatie’ wekt bij veel mensen het beeld op van oude Indiase mannen met ontbloot bovenlichaam en een stip op het voorhoofd, hun knokige benen door elkaar gevlochten in de lotushouding. Of van kaalgeschoren Tibetanen in rode pijen, die zittend op een gure bergtop urenlang de eindigheid der dingen contempleren. Zeker, dat is een vorm van meditatie. Maar wist u dat er heel veel vormen bestaan? En dat meditatie niet per se iets exotisch is, overgewaaid uit het Verre Oosten? In alle grote godsdiensten en levensbeschouwingen is meditatie al sinds mensenheugenis een belangrijk onderdeel in de spirituele vorming van serieuze belijders, in allerlei verschillende vormen. Denk aan het tollen van de soefi’s, het gregoriaanse gezang van katholieke monniken, het drummen tijdens sjamanistische rituelen: allemaal manieren om het denken los te laten en in een soort trance te komen. En ook niet-religieuze activiteiten kunnen als meditatief worden ervaren, van hardlopen in de ochtendschemer tot staren in de vlammen van een knapperend houtvuur.

Regelmatig mediteren is voor ieder van ons heilzaam; misschien is het soms wel noodzaak.

Wie ervaart er tegenwoordig niet een bepaalde mate van stress, van tekortschieten? Meditatie helpt de geest te ontspannen en leeg te maken. Zo krijgt u uw gedachten weer op een rijtje en kunt u weer met fris gemoed aan de slag met alle taken die uw kant op komen. Een oude wijsheid uit het Zenboeddhisme luidt:

mediteer elke dag twintig minuten, tenzij u het druk heeft – maak er dan een uur van.

In het Body & Mind Centrum kunt u meditatiesessies volgen in groepsverband. Meditatie kan heel goed individueel beoefend worden, thuis op een rustige plek of lekker buiten in de natuur, maar veel beoefenaars geven aan dat ze de échte meditatie-ervaring makkelijker en sneller bereiken in een groep. Wanneer meerdere mensen in dezelfde ruimte mediteren, ontstaat een ‘veld’ dat de geesteskracht van elk individu versterkt. Ook als u net begint met meditatie kunt u zo gemakkelijk ‘aanhaken’, u wordt als het ware gedragen door de anderen. Samen creëren we iets heel moois; niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen.

Ons meditatie aanbod