fbpx

Pilates

Met focus en aandacht werken aan de juiste houding voor een vitaler lichaam

Wat is pilates?

Pilates is een bewegingsmethode welke is ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Aanvankelijk was de methode alleen bekend bij dansers, atleten en beroemde artiesten totdat de effecten van de training werden opgepikt door het grote publiek. Net als Yoga heeft Pilates verschillende vormen aangenomen, en zolang de principes worden gehandhaafd en gerespecteerd is dat niet erg. Joseph Pilates geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens de basis is van de gezondheid van de mens. Hierdoor ontwikkelde hij een unieke serie fysieke oefeningen welke helpen bij het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.

Tarieven

  • 60 minuten € 13,-

Boek hier uw pilates groepsles!

Hoe werkt het?

Pilates is een Body & Mind methode, waarbij de oefeningen worden uitgevoerd op een mat en waar gebruik gemaakt wordt van de eigen lichaamsweerstand.  Door de basisprincipes toe te passen, zal een goede concentratie en focus zorgen voor de juiste uitvoering van de oefeningen. De methode wordt dan ook ‘the art of controllogy’ genoemd. Is de focus niet aanwezig, dan heeft het meteen effect op de techniek en de oefening. Na een uur Pilates is uw hoofd leeg en lichaam soepel en in balans.

Wat de bewegingsmethode van Pilates bijzonder maakt, is dat Pilates er in geloofde dat elke beweging vanuit een centraal punt komt, namelijk het core: het centrum van het lichaam. Pilates noemde dit centrum daarom ook het ‘powerhouse’. Als de spieren in het centrum goed aangespannen worden, komt dit ten goede aan de gewrichten waardoor de kans op slijtage verminderd wordt.

Een sterke kern geeft u met elke activiteit meer kracht en balans en vermindert het risico op blessures. Daarom is het zo goed om deze stabiliteit van de kern te trainen: het korset van spieren rondom de rug, buik en heup/bekken. Deze spieren worden dagelijks gebruikt bij vrijwel alles wat u doet.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt. De therapie kan behulpzaam zijn bij revalidatie voor zieken en bij chronische aandoeningen. Het helpt ook bij het herstel van (rug)blessures en fysieke ongemakken. Wereldwijd gebruiken fysiotherapeuten de pilatesmethode als aanvulling op de reguliere behandeling.

Wat kunt u verwachten?

We starten de les staand waarbij een korte warming up doen door middel van dynamische (bewegende) stretches. Daarna volgt en serie van zittende, liggende (op rug en op de zij en op de buik) oefeningen die gericht zijn op het versterken van de buik,- rug- heup- en bilspieren. We sluiten af met korte statische stretchserie om het lichaam en hoofd tot rust te brengen.

Pilates wordt gegeven door: